Χρήστος Μπακάλης, Πρόεδρος ΔΕΥΑ Πύλης: «Κύριο μέλημά μας η ποιότητα & η επάρκεια του νερού, σε όλο το Δήμο Πύλης» (Συνέντευξη)

Χρήστος Μπακάλης, Πρόεδρος ΔΕΥΑ Πύλης: «Κύριο μέλημά μας η ποιότητα & η επάρκεια του νερού, σε όλο το Δήμο Πύλης» (Συνέντευξη)


Μία εποικοδομητική κουβέντα διεξήχθη με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Πύλης κ. Χρήστο Μπακάλη, σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη, που αφορούσε αμιγώς θέματα της Υπηρεσίας & συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όλων των δημοτών, αναφορικά με την λειτουργία & την προσφορά της Υπηρεσίας στο γενικό σύνολο.

Ο κ. Μπακάλης , σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, με ειλικρίνεια & απλότητα, απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις, χωρίς περιστροφές & «λακωνισμούς», στοιχεία που καταξιώνουν την έως τώρα πορεία του, ως επικεφαλής  στο τιμόνι της ΔΕΥΑΠ.

Η Συνέντευξη

Κε Μπακάλη…

Ποιους στόχους είχατε θέσει με την ανάληψη των καθηκόντων σας, ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύλης;

«Η ΔΕΥΑΠ είναι μια ιδιαίτερη Επιχείρηση του Δήμου Πύλης & κάθε Δήμου πιστεύω, αφού παρέχει ένα βασικό προϊόν στους δημότες, το νερό! Ένα φυσικό αγαθό, εκ των βασικότερων, καθώς εύκολα συμπεραίνει κανείς, πως είναι ένα φυσικό αγαθό, απαραίτητο για τη διαβίωση, για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων & γενικά για όλες τις χρηστικές ιδιότητες που το χαρακτηρίζουν.

Ο βασικός μου λοιπόν στόχος εξ αρχής & πάντα σε συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Κώστα Μαράβα, ήταν να διασφαλίσουμε την ποιότητα του νερού & την επάρκειά του σε όλες τις Τ.Κ. του Δήμου, αλλά & να «μεγαλώσουμε» την ΔΕΥΑΠ, όσον αφορά την αυτοδυναμία της, την ικανότητά της δηλ. να αντιμετωπίζει πράγματα & καταστάσεις που προκύπτουν στους κόλπους της με τα δικά της μέσα.

Όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση βλαβών με δικά της μηχανήματα, αλλά & με επιπλέον δικό της προσωπικό σε διάφορους τομείς της λειτουργίας της, κάτι το οποίο μειώνει χαρακτηριστικά τα έξοδά της.

Ποιες οι δράσεις σας που θεωρείτε ότι έχουν βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων;

Εκτός, όπως αρχικά σας είπα, από το κύριο μέλημά μας που ήταν η  ποιότητα  στην επάρκεια του νερού, δουλέψαμε αρκετά με την κατασκευή  αγωγών ομβρίων σε σημεία & περιοχές του Δήμου όπου δημιουργούνταν πλημμυρικά φαινόμενα, κάναμε παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα ένα έργο στους Γόμφους, στο οποίο νέος αποχετευτικός αγωγός ομβρίων συνδέθηκε με το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα, λύνοντας ένα χρονίζον πρόβλημα για τους κατοίκους της εν λόγω περιοχής.

Παρόμοιες παρεμβάσεις έχουν γίνει σε πολλές Τ.Κ. του Δήμου, όπως στην Λυγαριά, στη Λιλή, στον Παραπόταμο, στην Φήκη, στην Πιαλεία, στην Ελάτη & αλλού, ώστε να εκλείψουν πλημμυρικά φαινόμενα που όχι μόνο δυσχέραιναν την καθημερινότητα των δημοτών μας, αλλά δημιουργούνταν & ανεπανόρθωτες καταστροφές στην περιουσία αυτών.

Επίσης κάναμε συντηρήσεις σε υδρομαστεύσεις, σε υδατόπυργους & γενικά στο δίκτυο, ώστε το νερό που παρέχουμε να φτάνει καθαρό & με όλες τις υγειονομικές προδιαγραφές που προβλέπονται, στον καταναλωτή.

Πώς διασφαλίσατε την ποιότητα του νερού στο δίκτυο του Δήμου Πύλης;

Εκτός της συνεχούς συντήρησης του δικτύου, περάσαμε σε περίφραξη των υδρομαστεύσεων στα ορεινά, σε χλωριώσεις & δειγματολογικούς ελέγχους, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, όπως προβλέπεται κι αν χρειαζόταν& περισσότερες, ενέργειες που μας φέρνουν στην ευχάριστη θέση να πούμε πως το πόσιμο νερό του δικτύου που προσφέρει η ΔΕΥΑΠ στους δημότες ολόκληρου του Δήμου, είναι ένα από τα ποιοτικότερα στην Ελλάδα.

Ποια έργα πραγματοποιήσατε κατά την θητεία σας & ποια έχουν δρομολογηθεί στο εγγύς μέλλον;

Κατ’ αρχήν οφείλω να αναφέρω, πέραν των παρεμβάσεων κατά την δική μου θητεία, για τα τρία μεγάλα έργα ύδρευσης σε Ελάτη, Νεραϊδοχώρι & Αετό, την συμμετοχή για την δρομολόγησή τους & του Δημάρχου & του προκατόχου μου προέδρου, εκ των οποίων για τα δύο πρώτα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός έδωσε την έγκριση για υπογραφή σύμβασης κατασκευής με τους αναδόχους, σήμερα(11/1/2018) & ανάλογη αναμένεται να είναι & η κατάληξη της πορείας του έργου στον Αετό.

Το έργο στην Ελάτη αφορά στην αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, έργο το οποίο εντάχθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, με Δικαιούχο τον Δήμο Πύλης και Κύριο τη ΔΕΥΑ Πύλης, με συνολικό Π/Υ 216.747,97 ευρώ , εκ του οποίου το ΦΠΑ και οι ιδιωτικές συνδέσεις βαρύνουν στη ΔΕΥΑ Πύλης.

 Το έργο στο Νεραϊδοχώρι αφορά κι αυτό στην αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, το οποίο εντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, με Δικαιούχο τον Δήμο Πύλης και Κύριο τη ΔΕΥΑ Πύλης, με συνολικό Π/Υ 262.113,82 ευρώ, εκ του οποίου το ΦΠΑ και οι ιδιωτικές συνδέσεις βαρύνουν στη ΔΕΥΑ Πύλης.

Επίσης σε επίπεδο μεγάλων έργων, αν μπορώ να το πω έτσι, αναμένουμε την ένταξη σε πρόγραμμα του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Μουριάς. Επίσης είναι έτοιμη η μελέτη για το εσωτερικό δίκτυο στο Παλαιομονάστηρο & ετοιμάζεται η μελέτη για το εσωτερικό δίκτυο στον Άγιο Βησσαρίωνα.

Τώρα παρεμβάσεις με χρηστικό χαρακτήρα, γίνονται καθημερινά, όπως αντικαταστάσεις αγωγών. Έτσι αντικαταστήσαμε το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης με κεφάλαια της ΔΕΥΑΠ στην Αθαμανία σε ποσοστό 50% επ’ αυτού , περιφράξαμε, όπως είπα & σε άλλο σημείο, υδρομαστεύσεις & δεξαμενές σε Τ.Κ. που αντιμετωπίζαμε προβλήματα που δημιουργούσαν ζώα, ανακατασκευάσαμε  εξολοκλήρου τρεις υδρομαστεύσεις, σε Ροπωτό, Παλαιοκαρυά & Δέση.

Επίσης έχουμε εγκαταστήσει πιεστικό μηχανισμό, με τον οποίο λύθηκε το πρόβλημα της πίεσης που αντιμετώπιζε η Φήκη.

Ένα άλλο σημαντικό έργο το οποίο βρίσκεται ήδη στο στάδιο της μελέτης, ανάλογο με αυτό της σύνδεσης Παλαιομονάστηρο – Γόμφοι, είναι η σύνδεση της δεξαμενής του Παλαιομοναστήρου με το δίκτυο στη Λυγαριά, με νερό που προέρχεται από αποθήκευση νερού στην δεξαμενή του Παλαιομοναστήρου από υπερχειλίσεις των πηγών της Πύλης & θα διοχετεύεται στην Τ.Κ. Λυγαριάς κατά τους χειμερινούς μήνες…από Νοέμβριο έως Μάρτιο.

Θεωρείτε ότι το νερό είναι ακριβό για τους δημότες του Δήμου Πύλης;

Επειδή εδώ θα πρέπει να μιλήσουμε με αριθμούς να σας πω, πως σε κάθε παροχή αντιστοιχούν 18m3 νερού το μήνα (108 το 6μηνο) το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό των 5€ το μήνα(32€ το 6μηνο) όσον αφορά στο πάγιο.

Από εκεί & πέρα όποιος προβαίνει σε υπερβολική χρήση νερού πληρώνει & το ανάλογο κόστος. Αλλά & εδώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε σχέση με τους προκατόχους μας εμείς  στον βασικό συντελεστή κάναμε μειώσεις. Δηλ…για κατανάλωση άνω των 360m3 νερού, το επιπλέον κυβικό χρεωνόταν 0,60 λεπτά, ενώ τώρα χρεώνεται 0,45 λεπτά, ό,τι δηλ. ισχύει & στην προηγούμενη κλίμακα από τα 241 – 360m3.

  Θεωρώ λοιπόν έτσι, πως ο Δ. Πύλης έχει από τα φθηνότερα τιμολογιακά καθεστώτα σε σχέση με άλλους Δήμους.

Στο μέλλον θα εφαρμοστεί διαφορετική τιμολογιακή πολιτική;

Είναι αλήθεια πως σκέψεις υπάρχουν που θα οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση την Υπηρεσία. Σε πρώτη φάση θα ελαφρυνθούν οι ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες, όπως τρίτεκνες & μονογονεϊκές οικογένειες,  οι οποίες θα δουν μειώσεις στον τελικό τους λογαριασμό. Μειώσεις οι οποίες θα κυμανθούν έως & στο 30%, πάνω-κάτω…Θα το δούμε.

Αυτή τη στιγμή ανάλογο τιμολογιακό καθεστώς «απολαμβάνουν» πολύτεκνες οικογένειες, αλλά & άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, με μια ελάφρυνση που φθάνει στο 50% επί του συνόλου του λογαριασμού που φθάνει στα χέρια τους.

Για την εφαρμογή όμως μιας άλλης τιμολογιακής πολιτικής από πλευράς μας, η οποία θα έχει άμεσο & συμφερότερο αντίκτυπο στον καταναλωτή, παίζουν ρόλο & άλλοι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες, όπως  α)η μείωση του κόστους παραγωγής του νερού& β) η μείωση του κόστους συντήρησης του δικτύου.

Για τους λόγους αυτούς προβήκαμε όσον αφορά στο πρώτο σκέλος(α) που θα αποσκοπεί στη μείωση του τελικού κόστους του νερού, σε έργα όπως ανέφερα σε προηγούμενή σας ερώτηση, που έχουν να κάνουν με δίκτυα μεταφοράς από δεξαμενές που αποθηκεύουν νερό υπερχείλισης, όπως το υπάρχον στους Γόμφους & το υπό μελέτη στην Λυγαριά, τα οποία θα επεκταθούν σιγά-σιγά σε όλες τις πεδινές Κοινότητες του Δήμου.

Με τον τρόπο αυτό βγάζουμε εκτός λειτουργίας, για ένα περίπου 6μηνο,  τις γεωτρήσεις άντλησης νερού των Κοινοτήτων αυτών, που επιβαρύνουν με την λειτουργία τους, λόγω κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος & το κόστος του νερού για τον καταναλωτή.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος (β), που θα αποσκοπεί κι αυτό στη μείωση του τελικού κόστους του νερού, κινηθήκαμε στη λογική της αγοράς μηχανικού εξοπλισμού ήτοι ενός JCB & ενός ειδικού σκαπτικού, τύπου «τσαπάκι», στοιχεία τα οποία μειώνουν κατά 60% περίπου το κόστος μιας συνηθισμένης καθημερινής βλάβης.

Όπως καταλαβαίνετε μελλοντικά όλα αυτά θα αποτελέσουν βασικούς παράγοντες, ο οποίοι θα λειτουργήσουν ανταποδοτικά προς τους καταναλωτές, που σίγουρα θα δουν μειώσεις στον τελικό τους λογαριασμό της ΔΕΥΑΠ.

IMG_2740

Πώς αντιμετωπίσατε ή αντιμετωπίζετε το ζήτημα των «κρυφών» παροχών; Θεωρείτε ότι το φαινόμενο έχει εκλείψει;

Για το ζήτημα αυτό, οφείλουμε να κάνουμε μια προσπάθεια η οποία με γνώμονα το ισοζύγιο του νερού που παράγεται, να βλέπουμε τελικά τι χρεώνεται. Ένα τέτοιο πλάνο προς το παρόν είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, πλην όμως σε όσες περιοχές αντικαθίστανται τα δίκτυα, σαφώς κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε πολλά χωριά δεν υπάρχουν ρολόγια-καταμετρητές, κάτι που μας αναγκάζει να κινηθούμε & προς την κατεύθυνση ρολογιών & εκεί, για να μπορούμε να πούμε ότι επαρκώς αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο των παράνομων παροχών.

Στις μέχρι στιγμής καταγγελίες για τις οποίες έχει λάβει γνώση η Υπηρεσία, ύστερα από επιτόπιο έλεγχο δεν διαπιστώθηκαν παράνομες λήψεις. Υπήρχαν όντως παροχές βγαλμένες από κεντρικούς αγωγούς, πλην όμως αυτές ήταν σε κατάσταση αναμονής. Δεν γινόταν δηλ. παράνομη λήψη νερού.

Στις περιπτώσεις βέβαια που διαπιστωθεί παράνομη λήψη ο Νόμος είναι σαφής & επιβάλλεται το ανάλογο πρόστιμο το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 500€.

Ποια «πολιτική» ακλουθήσατε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Υπηρεσία σας;

Για την συγκεκριμένη περίπτωση καλέσαμε όλους τους εν δυνάμει οφειλέτες με ποσά άνω των 200€, να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευεργετικές δυνατότητες που απορρέουν από τις διατάξεις του υπ’ αριθμ. 4483/2017 νόμου του υπουργείου Εσωτερικών & αφορούσαν την υπαγωγή αυτών των περιπτώσεων σε ρύθμιση οφειλών και έκπτωσης επί των προσαυξήσεων από λογαριασμούς νερού. Οι δυνατότητες που δίνονταν για ρύθμιση των οφειλών από το Νόμο είναι γνωστές & δεν θα ήταν σκόπιμο να τις αναφέρω εκ νέου εδώ.

Είναι αλήθεια πως ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό δημοτών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, καταφέρνοντας έτσι να εισρεύσει στα ταμεία της Επιχείρησης & ανάλογα με τις ρυθμίσεις, το μισό περίπου από το οφειλόμενο ποσό τέτοιων περιπτώσεων, ήτοι:500.000€.

Στις περιπτώσεις που οι καταναλωτές-οφειλέτες δεν εμφανίστηκαν για να κάνουν κάποια ρύθμιση,  η ΔΕΥΑΠ πέρασε σε διακοπές νερού. Σε αυτές τις περιπτώσεις όσοι δεν εκμεταλλεύτηκαν το ευνοϊκό καθεστώς του ως άνω προαναφερθέντος Νόμου, ο διακανονισμός πλέον δεν μπορεί να υπερβεί τα χρονικά όρια του 12μήνου & χωρίς τις εκπτώσεις από τις προσαυξήσεις.

Κατά την θητεία σας από την θέση του Προέδρου, ποιες οι σχέσεις με το προσωπικό της Επιχείρησης;

Χωρίς δισταγμό & ολιγωρία μπορώ να πω με μία λέξη, πως οι σχέσεις & η συνεργασία που είχα με όλο το προσωπικό ήταν απλά… Άριστες & στο τέλος της θητείας μου θα αποχωρήσω με τις καλύτερες των εντυπώσεων!

Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑ Πύλης προσφέρουν αγόγγυστα τις υπηρεσίες τους & για το τεχνικό προσωπικό, δεν είναι λίγες οι φορές που εργάζεται & πέραν του καθορισμένου ωραρίου του, καθώς οι βλάβες που προκύπτουν, όπως καταλαβαίνετε δεν έχουν ωράριο. Μία βλάβη μπορεί να συμβεί απόγευμα ή βράδυ & όποτε τους ζητήθηκε η συνδρομή τους, ανταποκρίθηκαν φιλότιμα.

IMG_2741

Στο ίδιο «Άριστο» κλίμα, κυμάνθηκε η συνεργασία μου &  με τον Δ/ντή της Υπηρεσίας κ. Τσιόλα, καθώς & τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Αχιλλέα Μπαλκίζα, ο οποίος παλεύει καθημερινά να ανταπεξέλθει στο ζενίθ των απαιτήσεων ενός τεράστιου Δήμου, με ένα τεράστιο δίκτυο πολλών απαιτήσεων, καταφέρνοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του, μέσα από το ήθος & την τεχνική κατάρτιση που τον διακρίνουν.

 

 

 

Κε Πρόεδρε, μια τελευταία ερώτηση…

Ποιες είναι οι πολιτικές σκέψεις του Χρήστου Μπακάλη στις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα ταχθεί εκ νέου στο πλευρό του νυν Δημάρχου κου Κώστα Μαράβα;

Πάντα ήμουν στο πλευρό του Κώστα Μαράβα & θα είμαι στο πλευρό του Κώστα Μαράβα απ’ όποια θέση μου ζητηθεί. Είτε εντός, είτε εκτός του συνδυασμού…

Σας ευχαριστώ πολύ!Πηγή

Αφήστε μια απάντηση