Από το Κ. Κοινότητας Πύλης & το «Νεανικό πλάνο»…«Μαθήματα κινηματογραφικής εκπαίδευσης» σε μαθητές Σχολείων του Δήμου

Από το Κ. Κοινότητας Πύλης & το «Νεανικό πλάνο»…«Μαθήματα κινηματογραφικής εκπαίδευσης» σε μαθητές Σχολείων του Δήμου


Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πύλης σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο, μια δημιουργική ομάδα για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής επικοινωνίας και έκφρασης των νέων ανθρώπων, πραγματοποίησαν τον μήνα Οκτώβριο και Νοέμβριο, δράση που αφορούσε μαθητές σχολείων στον Δήμο Πύλης.

Τα «μαθήματα κινηματογραφικής εκπαίδευσης», όπως ονομάζεται η δράση, αποτελούν μέρος  του εκπαιδευτικού προγράμματος « Μαθήματα με φως στο σκοτάδι» του Νεανικού Πλάνου , ένα πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.

Απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 6-18 ετών , ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών που έχουν ελάχιστη ή περιορισμένη πρόσβαση σε πολιτιστικά αγαθά.  Στα πλαίσια της συνεργασίας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Πύλης με το Νεανικό πλάνο, πραγματοποιήθηκαν περιορισμένες προβολές εγκεκριμένων ταινιών σε σχολεία.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν,  το νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο Ελάτης, το νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο Στουρναρέϊκων, το δημοτικό σχολείο Πύλης, το γυμνάσιο Πύλης,  το δημοτικό σχολείο Φιλύρας, το δημοτικό σχολείο Φήκης και το νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο Πιαλείας.

Τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να βιώσουν την εμπειρία του κινηματογράφου μέσω προβολής της ταινίας «Το Αγόρι και ο Κόσμος» (animation) καθώς και την ταινία “Supa modo-Οι ήρωες ζουν για πάντα” και έπειτα να συζητήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματα που τους δημιουργήθηκαν μέσω των ταινιών.

Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν μεγάλη και κάποιες φορές αρκετά συγκινητική καθώς διαπιστώσαμε πως υπήρχαν παιδιά που δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ ταινία στον κινηματογράφο αλλά και επειδή οι ήρωες των  ταινιών  τους συνέπαιρναν  στον δικό τους κόσμο και τους έδιναν ερεθίσματα για δημιουργία κριτικής σκέψης στα πλαίσια της κινηματογραφικής εκπαίδευσης. Στο τέλος της δράσης οι μαθητές άλλοτε σχεδίαζαν και άλλοτε κατασκεύαζαν εικόνες και δημιουργίες δίνοντας το δικό τους νόημα και αίσθημα καθώς και την δική τους οπτική για το πώς θα ήθελαν να είναι ο δικός τους κόσμος.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, αρχικά το Νεανικό Πλάνο για την ευγενική προσφορά των περιορισμένων προβολών των ταινιών, τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς  των παραπάνω σχολείων που δέχτηκαν και αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία.

Τον Δήμο Πύλης για την υποστήριξη στην υλοποίηση αλλά κυρίως τους μικρούς θεατές μας που συμμετείχαν και μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους, δίνοντας κάθε φορά μια νότα ευαισθησίας και ενσυναίσθησης  και προβάλλοντας την ανάγκη τους για αγάπη και αποδοχή. Και οι δυο ταινίες  στοχεύουν  στην ενίσχυση  του να κυνηγάμε πάντα τα όνειρα μας, να μην εγκαταλείπουμε την προσπάθεια παρ’ όλες τις δυσκολίες και να πιστεύουμε πως είμαστε ικανοί να φτιάξουμε τον κόσμο όπως τον ονειρευόμαστε!! Τους το ευχόμαστε ολόψυχα!!!!

Το Κέντρο Κοινότητας χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020.

K Koinotitas Pylis (4)

K Koinotitas Pylis (5)

K Koinotitas Pylis (6)

K Koinotitas Pylis (7)

K Koinotitas Pylis (8)

K Koinotitas Pylis (9)

K Koinotitas Pylis (10)

K Koinotitas Pylis (11)

K Koinotitas Pylis (12)Πηγή

Πράσινο φως από το «Πράσινο Ταμείο» οι αναπλάσεις πλατειών σε Παλαιομονάστηρο και Πιαλεία

Πράσινο φως από το «Πράσινο Ταμείο» οι αναπλάσεις πλατειών σε Παλαιομονάστηρο και Πιαλεία


Πράσινο φως από το «Πράσινο Ταμείο» πήρε η μελέτη του έργου «Αναπλάσεις Κοινόχρηστων Χώρων Τοπικών Κοινοτήτων Παλαιομοναστήρου & Πιαλείας», ενός έργου συνολικού προϋπολογισμού 300.422,38€, την οποία είχε καταθέσει ο Δήμος Πύλης, ύστερα από πρόσκληση του Ταμείου.

Πρόκειται για ένα έργο πνοής και χρόνιο αίτημα των δύο Κοινοτήτων.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων πλατειών στην Τ.Κ. Παλαιομοναστήρου και στην Τ.Κ. Πιαλείας. Θα γίνει ανάπλαση των δύο κεντρικών πλατειών και οι εργασίες που θα γίνουν είναι οι εκσκαφές τεχνικών, κατασκευή τοιχείων με σκυρόδεμα, τσιμεντόστρωση  και πλακόστρωση  με πλάκες Άρτας και κυβόλιθων καθώς και ηλεκτροφωτισμός.

Το εν λόγω έργο εξυπηρετεί το σύνολο των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Παλαιομονάστηρου και Πιαλείας του Δήμου Πύλης. Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος (στήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής), η εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος.

Το έργο δίνει βαρύτητα στην απόδοση στον πολίτη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων επιφανειών δημόσιου χώρου (πλατείες) και θα καθίσταται ελκυστικό στο χρήστη και φιλικό στο περιβάλλον. Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο – ευρύτερο έργο ανάπλασης των περιοχών, στις Τ.Κ. Παλαιομοναστήρου & Τ.Κ. Πιαλείας σε χώρους ελεύθερους από δόμηση, με κοινόχρηστο χαρακτήρα.

Το έργο συμβάλλει στην ανάδειξη του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος, στον έλεγχο της οικιστικής ανάπτυξης, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στη συγκράτηση του πληθυσμού. Βελτιώνεται η προσβασιμότητα από και προς τους κοινόχρηστους χώρους των Τ.Κ Παλαιομοναστήρου και Πιαλείας.Πηγή

Εορτάστηκε η ανακομιδή των λειψάνων του Αγ. Γεωργίου του «Τροπαιοφόρου», στην Πιαλεία

Εορτάστηκε η ανακομιδή των λειψάνων του Αγ. Γεωργίου του «Τροπαιοφόρου», στην Πιαλεία


Με την δέουσα θρησκευτική ευλάβεια & παρουσία αρκετών πιστών, πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 ο εορτασμός της ανακομιδής των λειψάνων του Αγ. Γεωργίου του «Τροπαιοφόρου», στην Πιαλεία.

Αρχικά & στις 6:00 και στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Πιαλείας, ετελέσθη Εσπερινός,  ενώ στη συνέχεια έγινε η περιφορά της ιεράς εικόνας του Αγίου και αρτοκλασία, υπό του π. Φώτιου Κωτούλα, συνεπικουρούμενου του π. Απ. Σουλιώτη.

ag georfios Pialeia (2)

ag georfios Pialeia (3)

ag georfios Pialeia (4)

ag georfios Pialeia (5)

ag georfios Pialeia (6)

ag georfios Pialeia (8)

ag georfios Pialeia (9)

ag georfios Pialeia (10)

ag georfios Pialeia (11)

ag georfios Pialeia (12)

ag georfios Pialeia (13)

ag georfios Pialeia (16)

ag georfios Pialeia (18)

ag georfios Pialeia (19)Πηγή

Με αρκετό κόσμο & πολύ κέφι, η «2η Γιορτή Κάστανου» στην Πιαλεία (βίντεο/φωτό)

Με αρκετό κόσμο & πολύ κέφι, η «2η Γιορτή Κάστανου» στην Πιαλεία (βίντεο/φωτό)


Άκρως επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηρισθεί και η «2η Γιορτή Κάστανου», που έλαβε χώρα απόψε Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 & ώρα 5:00μμ στην Πιαλεία & στον χώρο του «Πάρκου του Ασκληπειού» στην είσοδο του χωριού, καθώς η προσέλευση του κόσμου, ξεπέρασε & αυτή τη φορά κάθε προσδοκία!

Την όλη εκδήλωση διοργάνωσε  ο Σύλλογος Πεζοπορίας & Ορειβασίας Πιαλείας «Ο Ασκληπιός», με την συνδρομή του Συλλόγου Γυναικών Πιαλείας «Η Καλλιπάτειρα», έχοντας ως σκοπό την ανάδειξη της σημασίας του αγαπημένου αυτού καρπού στην αγροτική και οικονομική ανάπτυξη της Κοινότητας παλαιόθεν, καθώς επίσης & να προβάλει το όμορφο αυτό χωριό στα ριζά του Κόζιακα, δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα να το επισκεφθεί σε μία εκ των πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων που με πολύ μεράκι, πραγματοποιούν οι φιλόξενοι κάτοικοί του.

Κατά την ώρα της εκδήλωσης επροσφέρετο στους επισκέπτες ψητό κάστανο, συνοδευόμενο από ντόπιο τσίπουρο & κρασάκι, κουραμπιέδες & παραδοσιακές πίτες, που με πολύ ευχαρίστηση ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού & όλα αυτά βέβαια υπό την συνοδεία μουσικής από dj, ο οποίος ξεσήκωσε τον κόσμο σε ένα τρελό γλέντι, που κράτησε έως αργά το βράδυ.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Μαράβας, ο οποίος έσυρε και πρώτος τον χορό, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πύλης κ. Χρ. Νάκος, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντ/σης κ. Βαλάντης Τσιούτσιας, οι δημ. σύμβουλοι κ.κ. Παν. Τσόλας & Δημ. Μάντζιος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πιαλείας κ. Κ. Πατσιούρας, ο τέως πρόεδρος της Τ.Κ. Πιαλείας κ. Ν. Λεμονάς. Επίσης ο αντ/δρος του Ορειβατικού Συλλόγου κ. Κ. Κανδύλης, ο γραμματέας αυτού κ. Βασ. Παφίλης, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κα Φανή Υφαντή, καθώς & ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Βασ. Καλλανζής.

Τα λουκάνικα ήταν μια προσφορά της εταιρείας  «ΧΟΙΡΟΦΑΡΜ – Κούτσικος-Μαράβας», ενώ το κρασί & τα αναψυκτικά του λογιστικού γραφείου Θαν. Ζαρίδα με έδρα τα Τρίκαλα.

DSC04763

DSC04764

DSC04765

DSC04766

DSC04767

DSC04768

DSC04769

DSC04770

DSC04771

DSC04772

DSC04773

DSC04774

DSC04775

DSC04776

DSC04777

DSC04778

DSC04780

DSC04781

DSC04782

DSC04783

DSC04784

DSC04785

DSC04786

DSC04789

DSC04790

DSC04791

DSC04793

DSC04795Πηγή

Το Σάββατο 2/11 η «2η γιορτή κάστανου» στην Πιαλεία

Το Σάββατο 2/11 η «2η γιορτή κάστανου» στην Πιαλεία


(φωτό Αρχείου, από την περσινή «1η γιορτή κάστανου» στην Πιαλεία)

Γίνεται γνωστό ότι… ο Σύλλογος Πεζοπορίας & Ορειβασίας Πιαλείας διοργανώνει την «2η Γιορτή Κάστανου» το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 και από ώρα 5 μ.μ.- έως – 10 μ.μ.

Οι διοργανωτές σας προσκαλούν και σας περιμένουν στο Πάρκο του «ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ» στην είσοδο του χωριού σε ένα πανέμορφο μέρος, να περάσετε όμορφα με πολύ χορό & γλέντι έως αργά.

Θα προσφερθούν δωρεάν ψητά και βραστά κάστανα από την περιοχή του Κόζιακα, καθώς & αναψυκτικά κρασί & διάφορα άλλα τοπικά εδέσματα.Πηγή