“ΠΙΑΛΕΙΑ SOS”…Οι πρώτες εκτιμήσεις…

“ΠΙΑΛΕΙΑ SOS”…Οι πρώτες εκτιμήσεις…


(Των Απόστολου Κολίτσα, Γεωλόγο MSc Π.Θ. Περιφερειακό Σύμβουλο Θεσσαλίας Π.Ε. Τρικάλων & Σωτήρη Βαλκανιώτη Γεωλόγο PhD Αντιπρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου-Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας)

Στις 27 Φεβρουαρίου 2018 κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Απόστολο Κολίτσα, Γεωλόγο MSc Π.Θ. Περιφερειακό Σύμβουλο Θεσσαλίας Π.Ε. Τρικάλων και από τον Σωτήρη Βαλκανιώτη Γεωλόγο PhD Αντιπρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου-Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, μετέβη στην Τοπική Κοινότητα Πιαλείας, παρουσία του Προέδρου της κ. Νίκο Λεμονά, για να  κάνει επιτόπιο έλεγχο στον χώρο των κατολισθήσεων.

Μετά από μια πρώτη επί τόπου εξέταση, τα έντονα κατολισθητικά φαινόμενα εντοπίζονται στο δυτικότερο τμήμα του οικισμού της Πιαλείας. Περιορίζονται κυρίως σε μια ασταθής απότομη πλαγιά όπου και εκδηλώθηκε η κύρια κατολίσθηση με διαστάσεις περίπου 150 x 50 μέτρα. Η κατολίσθηση προκλήθηκε από την απότομη αύξηση της παρουσίας νερού κάτω από το έδαφος λόγω της έντονης και συνεχούς βροχόπτωσης των τελευταίων ημερών.

Η μετακίνηση της κατολίσθησης προς το ρέμα προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα σπίτια που βρίσκονται πάνω σε αυτή, καθώς και στον δρόμο που βρίσκεται στην στέψη της. Στα γειτονικά σπίτια, τα φαινόμενα περιορίζονται σε μεμονωμένες ρωγμές, χωρίς να προκαλέσουν προς το παρόν σοβαρές ζημιές. Το φαινόμενο εξελίσσεται και χρειάζεται προσοχή στην άμεση περιοχή γύρω από την κατολίσθηση καθώς οι μετακινήσεις συνεχίζονται και μπορεί να επεκταθούν περιμετρικά και προς το ανώτερο τμήμα της πλαγιάς.

Λόγω τόσο των διαστάσεων όσο και της θέσης που παρουσιάστηκε η κατολίσθηση, δεν παρουσιάζεται σοβαρός κίνδυνος για τον κυρίως οικισμό της Πιαλείας. Στο επόμενο διάστημα, μόλις τα φαινόμενα εξασθενήσουν, υπάρχει ανάγκη άμεσων εργασιών αποστράγγισης των νερών και αντιστήριξης στην περιοχή γύρω από την κατολίσθηση προκειμένου να αποφευχθούν νέες αστοχίες.

Υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έγκαιρη πρόβλεψη τέτοιων φυσικών φαινομένων, όπως η χρήση δορυφορικών εικόνων ραντάρ με τη μέθοδο των σταθερών σκεδαστών (PS) επιτρέπει τον εντοπισμό κατολισθήσεων και καθιζήσεων που επηρεάζουν τους ορεινούς οικισμούς του Νομού Τρικάλων, που δεν είναι ορατά με το μάτι και τη μέτρηση τους με ακρίβεια χιλιοστού ανά έτος. Ο εντοπισμός των επικίνδυνων αυτών περιοχών και θέσεων θα επιτρέψει την έγκαιρη εφαρμογή μέτρων προστασίας προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές καταστροφικές αστοχίες.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε πως η έλλειψη των γεωτεχνικών μελετών, οι οποίες θα μεριμνούσανε για την ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση του νερού εκτός των σπιτιών και εκτός τους δρόμου, σε συνδυασμό με την λαθροϋλοτομία πάνω από την περιοχή της κατολίσθησης, συνέτειναν στην δημιουργία αυτού του φυσικού φαινομένου. 

Τέλος τις επόμενες μέρες θα παραδώσουμε στην Αντιπεριφέρεια Τρικάλων και στον Δήμο Πύλης καθώς και στις τεχνικές τους υπηρεσίες μια πιο λεπτομερή τεχνική έκθεση, όπου θα παραθέτουμε διεξοδικά τα στοιχεία της κατολίσθησης και θα προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα αποκατάστασης και θωράκισης της εγγύτερης περιοχής.

 

kol Pial 2

kolitsas

 Πηγή

Πιαλεία & πλημμυρικά φαινόμενα, απασχόλησαν το χθεσινό Δ.Σ. του Δ. Πύλης

Πιαλεία & πλημμυρικά φαινόμενα, απασχόλησαν το χθεσινό Δ.Σ. του Δ. Πύλης


Το γεωλογικό φαινόμενο καθίζησης εδαφών με καταστροφές οικιών στην Πιαλεία, αλλά & οι καταστροφές που προκλήθηκαν από πλημμύρες & κατολισθήσεις σε Τ.Κ.  το Δ. Πύλης, τα κεντρικά θέματα που απασχόλησαν το Δ.Σ. του Δ. Πύλης κατά την χθεσινή του συνεδρίαση.

Αρχικά έλαβε χώρα “μίνι” έκτακτη συνεδρίαση με δύο θέματα, με σημαντικότερο αυτό που αφορούσε στα “Μέτρα στήριξης πληγέντων, στο κατολισθητικό φαινόμενο στην Τ.Κ. Πιαλείας” & 2)Ψήφιση πίστωσης, για κάλυψη δαπάνης εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Θέματα τα οποία ψηφίστηκαν ομόφωνα από το Σώμα.

Για το θέμα των πληγέντων της Πιαλείας προτάθηκε στο Σώμα από την δημ. Αρχή, ως  οικονομική ενίσχυση από πλευράς Δήμου σε κάθε οικογένεια, (εννέα το σύνολο), το ποσό των 1.000€, πρόταση που ψηφίστηκε ομόφωνα.

Στην αρχική τοποθέτησε ο Δήμαρχος κ. Κ. Μαράβας είπε πως ύστερα & από την κήρυξη του Δ. Πύλης σε “Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης”, διεκδικείται το ποσό των 3.200.000€, μέσω της χρηματοδότησης που θα λάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για αποκαταστάσεις ζημιών, από το ειδικό πρόγραμμα καταστροφών, μετά από απόφαση του αναπλ. Υπουργού κ. Α. Χαρίτση και αίτημα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού με 67,4 εκατ. Ευρώ.

Εν συνεχεία & στις τοποθετήσεις των δημ. συμβούλων, σε θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως, τον λόγο πήρε ο δημ. σύμβουλος της αξ/κής αντ/σης κ. Δ. Καλλαντζής, ο οποίος τόνισε τους κινδύνους που εγκυμονούν από το φαινόμενο της καθίζησης στην Τ.Κ. Πιαλείας & ζήτησε άμεσους ελέγχους από εμπειρογνώμονες, που θα προβούν σε ασφαλή συμπεράσματα, για ενδεδειγμένες λύσεις.

Επί του θέματος των κατολισθήσεων τοποθετήθηκε & ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πιαλείας κ. Νίκος Λεμονάς, ο οποίος ζήτησε την συνδρομή του Δήμου, για την επίσπευση των διαδικασιών γνωμάτευσης του φαινομένου, ώστε να προχωρήσουν το δυνατόν συντομότερο οι αποζημιώσεις των πληγέντων, αλλά & το τι μέλλει γενέσθαι περεταίρω για την αντιμετώπιση του φαινομένου της καθίζησης στην εν λόγω περιοχή.

Ο δημ. σύμβουλος της Αξ/κής Αντ/σης κ. Γ. Παλλαντζάς έθιξε το τεράστιο & χρονίζον πρόβλημα των αδέσποτων, στο οποίο ο Δήμαρχος είπε πως σε κοινή συνάντηση των τεσσάρων Δήμων υπό της Π.Ε. Τρικάλων, αποφασίστηκε η δημιουργία δύο κοινοκομείων, το ένα στην Φαρκαδόνα & το 2ο στον Δ. Πύλης, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στη ρίζα του.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπακωνσταντίνου, έθιξε δύο θέματα, με το πρώτο να αφορά στη λειτουργία του Χιονοδρομικού Περτουλίου, εκφράζοντας την απορία του γιατί αυτό δεν τέθηκε ως θέμα στα εντός ημερήσιας διάταξης για να συζητηθεί διεξοδικά & το δεύτερο αφορούσε σε αμμοληψίες από τον Πορταϊκό & κατά πόσο αυτές είναι νόμιμες.

Θέματα στα οποία απάντησε ο Δήμαρχος & αναφορικά με το πρώτο είπε πως με το πέρας της σεζόν οι αρμόδιοι του Χιονοδρομικού θα παραστούν σε έτερη συνεδρίαση, δίνοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις, ενώ για το θέμα της αμμοληψίας, είπε πως μέχρι στιγμής δεν έχει καθορισθεί ένα πλαίσιο, μέσω του οποίου ο Δήμος θα επωφελείτο οικονομικά, αφού δεν έχει καθορισθεί συγκεκριμένο μέρος αμμοληψίας & με την σύνταξη νέας περιβαλλοντικής μελέτης που ετοιμάζεται, το θέμα θα διευθετηθεί.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα ημερήσιας διάταξης(βλέπε εδώ), εκ των είκοσι τριών, τα 22 πέρασαν ομόφωνα, εκτός ενός(8), το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία.

IMG_5337 IMG_5338 IMG_5339

 

 Πηγή

Σε “Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης” κηρύχτηκε ο Δ. Πύλης, ύστερα & από το γεωλογικό φαινόμενο καθίζησης στην Πιαλεία. Δηλώσεις…(βίντεο/φωτό)

Σε “Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης” κηρύχτηκε ο Δ. Πύλης, ύστερα & από το γεωλογικό φαινόμενο καθίζησης στην Πιαλεία. Δηλώσεις…(βίντεο/φωτό)


Σε “Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης” κηρύχτηκε ο Δ. Πύλης, με τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των έντονων & συνεχών βροχοπτώσεων, που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα το γεωλογικό φαινόμενο της Πιαλείας, το οποίο προκάλεσε καθιζήσεις με μετατόπιση εδαφών & κατολισθήσεις ευρείας κλίμακας, έχοντας ως αποτέλεσμα την καταστροφή οικιών & την εκκένωσή τους από τους ιδιοκτήτες τους.

Ο Δήμος Πύλης εξ αρχής, λαβαίνοντας γνώση του όλου θέματος, αρχικά & το αρμόδιο Τμήμα Πολ. Προστασίας αυτού, δέχτηκε της αιτήσεις των πληγέντων, συντάσσοντας σχετικό έγγραφο με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για την καταβολή αποζημιώσεων από το αρμόδιο Υπουργείο, κηρύσσοντας ταυτόχρονα ολόκληρο το Δήμο σε  “Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης”, ύστερα & από τις ζημιές που προκλήθηκαν από πλημμύρες & σε άλλα τοπικά διαμερίσματα αυτού & σε συνεργασία με την Π.Ε. Τρικάλων & τον Αντ/ρχη κ. Χρ. Μιχαλάκη, το σχετικό έγγραφο παρέλαβε ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός, το οποίο & υπέγραψε, ώστε αυτό να προωθηθεί το δυνατόν συντομότερο στο αρμόδιο Υπουργείο.

Σήμερα στο σημείο της υπό καθίζησης περιοχής στην Τ.Κ. Πιαλείας βρέθηκε το πρωί ο ίδιος ο Αντ/ρχης κ. Χρ. Μιχαλάκης, συνοδευόμενος από την Δ/ντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Τρικάλων κα Καραγιάννη & έτερης Μηχανικού αυτής, για μια πρώτη εκτίμηση, καθώς επίσης & ο Αντιπρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Ελλάδος κ. Σωτ. Βαλκανιώτης, συνοδευόμενος από τον Περ/ακό Σύμβουλο & Απ. Κολίτσα, για επιτόπια αυτοψία της περιοχής, ώστε στη συνέχεια & μεθοδικά με τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων, να προβούν στην έκδοση των πρώτων ασφαλών εκτιμήσεων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Στοιχεία τα οποία τα οποία θα αποσταλούν & στο ΚΕΔΕ(Κεντρικό Εργαστήρι Σημοσίων Έργων), εκπρόσωποι του οποίου αναμένονται στο προσεχές διάστημα στην περιοχή, για την εκτέλεση από πλευρά τους διαφόρων επιτόπιων γεωλογικών εργασιών.

Περισσότερα με τις δηλώσεις, στο βίντεο που ακολουθεί…

 

IMG_5171 IMG_5172 IMG_5173 IMG_5174 IMG_5179 IMG_5182 IMG_5183 IMG_5184 IMG_5185Πηγή

Το εκδοθέν δελτίο Τύπου της δημ. Αρχής, για την «Κήρυξη του Δήμου Πύλης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»

Το εκδοθέν δελτίο Τύπου της δημ. Αρχής, για την «Κήρυξη του Δήμου Πύλης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»


Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της δημ. Αρχής, σχετικά με την κήρυξη του Δ. Πύλης σε  “Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”, ύστερα από τα κατολισθητικά & πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών…

“Στην Τοπική Κοινότητα Πιαλείας μετέβη ο Δήμαρχος Πύλης Κωνσταντίνος Μαράβας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Αγγέλης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ούτρας Κωνσταντίνος, η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πιαλείας κ. Λεμονάς  για να ελέγξουν επιτόπου το πρόβλημα της πλημμυρικών και κατολισθητικών φαινομένων μετά τις έντονες βροχοπτώσεις.

Επιτόπου δρούσαν τα μηχανήματα έργου του Δήμου καθώς και το προσωπικό του Δήμου Πύλης.

Η αλήθεια είναι ότι ο όγκος του νερού ήταν μεγάλος, οι κατολισθήσεις δημιούργησαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο, αγροτικό ή μη, σε υποδομές, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σε μονάδες.

Κατοικίες στην Τοπική Κοινότητα Πιαλείας εκκενώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο διαμονής.

Ο Δήμαρχος διαπίστωσε την ένταση του προβλήματος και σε συννενόηση με την Αντιπεριφέρεια Τρικάλων και τον κ. Μιχαλάκη προέβη στην σύνταξη εγγράφου με σκοπό την κήρυξη του Δήμου Πύλης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣΠηγή

Δοκιμάζεται η Πιαλεία, με καθίζηση εδάφους & κατολισθήσεις. Εκκενώθηκαν οικίες (φωτό)

Δοκιμάζεται η Πιαλεία, με καθίζηση εδάφους & κατολισθήσεις. Εκκενώθηκαν οικίες (φωτό)


Ύστερα & από την έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών, για δεύτερη συνεχόμενη φορά & σε διάστημα δύο ημερών, δοκιμάζεται η κοινότητα της Πιαλείας, αυτή τη φορά με σοβαρά προβλήματα καθίζησης & κατολισθήσεων.

Συγκεκριμένα τα φαινόμενα ξεκίνησαν από χθες βράδυ Κυριακή, στην θέση “Αλπίνα”, που βρίσκονται τα τελευταία σπίτια προς το βουνό, ενώ σήμερα το πρωί πήραν διαστάσεις, με τους κατοίκους & ιδιοκτήτες των οικιών να βλέπουν τη γη σιγά-σιγά να χάνεται κάτω από τα πόδια τους στο συγκεκριμένο σημείο, με αποτέλεσμα μία οικία να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές(φωτό), ενώ δύο ακόμη παρακείμενες, να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, με τη μία εξ αυτών να έχει υποστεί ρωγμές μικρότερου μεγέθους & την τρίτη με ρωγμές στον αύλειο χώρο της.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι κάτοικοι του χωριού, συνδράμοντας στην εκκένωση της πρώτης οικίας, μεταφέροντας όσα πράγματα αξίας μπορούσαν να περισώσουν, ενώ δόθηκε εντολή στους ιδιοκτήτες & των τριών οικιών να τις εγκαταλείψουν.

Παράλληλα με την καθίζηση, σημειώθηκαν & κατολισθήσεις στα πρανή του παρακείμενου χειμάρρου, με αποτέλεσμα να ξεριζωθούν πλατάνια, τα οποία αποτελούσαν εκ του φυσικού, τοιχία αντιστήριξης στο επικλινές έδαφος της περιοχής.

Λόγω της καθίζησης του εδάφους διακόπηκε το πρωί η κυκλοφορία από τον συνοικισμό “Μακαβέλας” προς τις κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά & από τη θέση “Αλπίνα” προς τη θέση “Τσαπούλια”, με αποτέλεσμα την αποκοπή των κτηνοτρόφων από τις μονάδες τους. Προσωρινά μηχάνημα του Δήμου αποκατέστησε την κυκλοφορία, λόγω όμως της συνέχισης του φαινόμενου, υπήρξε επαναδιακοπή.

Κοντά στους πληγέντες εξ αρχής & ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ν. Λεμονάς, καθώς & ο Δήμαρχος Κ. Μαράβας, ο οποίος κάλεσε τους πληγέντες να υποβάλλουν σχετική αίτηση στο Δήμο η οποία θα προωθεί στο αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα η διαδικασία των αποζημιώσεων στους πληγέντες με όλα τα υπόλοιπα που προβλέπονται εκ του νόμου σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στο σημείο προσέτρεξε & ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρ. Μιχαλάκης, ο οποίος αύριο με μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας θα μεταβούν στην κατολισθείσα περιοχή, ώστε να εκτιμήσουν από κοντά το φαινόμενο, συντάσσοντας συγκεκριμένη αναφορά η ο οποία θα αποσταλεί στο ΚΕΔΕ.

 

IMG_5154 IMG_5157 IMG_5158 IMG_5159 IMG_5160 IMG_5161 IMG_5162 IMG_5163 IMG_5164 IMG_5165 IMG_5166 IMG_5167 IMG_5168 pialeia 1 pialeia 2

Maravas

pialeia 4Πηγή

Αύριο Τρίτη 27/2 η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Δ. Πύλης

Αύριο Τρίτη 27/2 η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Δ. Πύλης


Αύριο Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στις 7:00μμ & στο δημ. Κατάστημα Πύλης, καλείται να συνεδριάσει το Δ.Σ. του Δήμου Πύλης, με είκοσι επτά θέματα ημερήσιας διάταξης που έχουν ως εξής:

 1. Προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα για το έτος 2018.
 2. Πρόσληψη προσωπικού δίμηνης χρονικής διάρκειας για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών, έτους 2018.
 3. Υπογραφή σύμβασης ανάθεσης των υπηρεσιών Βελτίωσης (Αναβαθμίσεων) – Συντήρησης – υποστήριξης των Εφαρμογών Λογισμικού του Δήμου για το έτος 2018.
 4. Αποδοχή πίστωσης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2018 για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων του Δήμου.
 5. Συνδιοργάνωση πολιτιστικών – κοινωνικών εκδηλώσεων του Δήμου Πύλης με την ΠΕΔΘ – αποδοχή πίστωσης.
 6. Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος Δήμου Πύλης, οικ. έτους 2018.
 7. Τροποποίηση προϋπολογισμού Δήμου Πύλης, οικ. έτους 2018.
 8. Έγκριση εκτέλεσης εργασιών καθαρισμού δημοτικών κτιρίων.
 9. Καθορισμός αμοιβής δικηγόρου σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 281 του Ν. 3463/2006.
 10. Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικού ακινήτου στην Τ.Κ. Πύλης.
 11. Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικού ακινήτου στην Τ.Κ. Περτουλίου.
 12. Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικών εκτάσεων στην Τ.Κ. Φήκης.
 13. Έγκριση εκμίσθωσης τμήματος δάσους για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στην Τ.Κ. Πιαλείας.
 14. Αίτηση Κρομμύδα Ευθυμίας για μείωση μισθώματος δημοτικού καταστήματος στην Τ.Κ. Πύλης.
 15. Αίτηση Φλούδα Γεωργίας για μείωση μισθώματος δημοτικού καταστήματος στην Τ.Κ. Μυροφύλλου.
 16. Εισήγηση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Π. για καθιέρωση ειδικού τιμολογίου για τις κατηγορίες των τρίτεκνων και των μονογονεϊκών οικογενειών με ανήλικο τέκνο.
 17. Υποβολή αιτήματος στην Κτηματική Υπηρεσία για άδεια αμμοληψίας από τον Πορταϊκό ποταμό για τις ανάγκες έργων που κατασκευάζονται στο Δήμο Πύλης.
 18. Διατύπωση γνώμης για περιορισμούς βοσκής στα δημόσια δάση «Στουρναραίικων – Παλαιοκαρυάς – Πετροχωρίου».
 19. Έγκριση μελέτης, Σ.Α.Υ. – Φ.Α.Υ. για την εκτέλεση του έργου «Έργα αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων Δήμου Πύλης» – καθορισμός τρόπος εκτέλεσης του έργου.
 20. Έγκριση μελέτης, Σ.Α.Υ. – Φ.Α.Υ. για την εκτέλεση του έργου «Ασφαλτοστρώσεις – συντηρήσεις ασφαλτικών» – καθορισμός τρόπος εκτέλεσης του έργου.
 21. Έγκριση Σ.Α.Υ. και Φ.Α.Υ. του έργου «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στο Τ.Δ. Νεραϊδοχωρίου».
 22. Έγκριση Σ.Α.Υ. και Φ.Α.Υ. του έργου «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην Τ.Κ. Ελάτης».
 23. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Πλακοστρώσεις πεζοδρομίων και οδών στους οικισμούς Δήμου Πύλης».Πηγή

Στην Πιαλεία, με επικεφαλής τον Σάκη Παπαδόπουλο, κλιμάκιο της Ν.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων (φωτό)

Στην Πιαλεία, με επικεφαλής τον Σάκη Παπαδόπουλο, κλιμάκιο της Ν.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων (φωτό)


Στα πλαίσια της προώθησης των πιο σημαντικών ζητημάτων για κάθε περιοχή του Νομού των περιφερειακών σχεδίων της παραγωγικής ανασυγκρότησης, κλιμάκιο της Ν.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον βουλευτή κ. Σακί Παπαδόπουλο, επισκεύθηκε την Τ.Κ Πιαλείας.
Ο πρόεδρος της Τ.Κ Πιαλείας κ. Νικόλαος Λεμονάς, καθώς και ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κ. Μαράβας υποδέχθηκαν τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοτικό γραφείο & αφού πρώτα τους καλωσόρισαν στο χωριό, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους, αλλά και στα έργα που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης.
Το πρώτο θέμα που τέθηκε από τον πρόεδρο ήταν το πρόβλημα της μη ύπαρξης “αναδασμού” και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, καθώς αρκετές γεωργικές εκτάσεις μένουν ανεκμετάλλευτες.
Το δεύτερο θέμα ήταν η χρηματοδότηση της μελέτης, για την “διευθέτηση του κεντρικού ποταμιού” της Τ.Κ Πιαλείας στο πρόγραμμα χρηματοδότησης και τέλος η αξιοποίηση του ονόματος “ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ”, που είναι άριστα συνδεδεμένο με την τοπική κοινότητα Πιαλείας.

 Ως γνωστόν, οι κάτοικοι του χωριού με τα ευρήματα και τους αρχαιολογικούς χώρους στις θέσεις “Φτελιάς” “Παλαιόκαστρο” & “Αλπίνα”, που είναι γνωστοί στους αρχαιολόγους, συνέδεσαν αυτούς με τον Ασκληπιό, με την συλλογή και την επεξεργασία των βοτάνων, καθώς και με ερείπια αρχαίων λουτρών, θέλοντας να αναδείξουν το χωριό ως χώρο που έδρασε ο Ασκληπιός.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων, ο κ. Γιώργος Καπέλος ως πρόεδρος του Συλλόγου Πεπεζοπορίας και Ορειβασίας “Ο Ασκληπιος”, ο γραμματέας του Συλλόγου “Οι φίλοι του μουσείου Πιαλείας” 
κ. Στέφανος Ντάκος και η αντιπρόεδρος του “Συλλόγου Γυναικών Πιαλειας” κ. Μαργαρίτα Ζαφείρη, οι οποίοι στάθηκαν κυρίως στην ανάδειξη του ονόματος “Ασκληπιού” στην πραγματοποίηση της καθημερινής ετησίας εκδήλωσης για τον Αακληπιό και στην αναβάθμιση αυτής, καθώς και στη μελέτη που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων.
Αρκετοί παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για το εκθετήριο αρωματικών φυτών στο Πρίνους, χωρίς στη μελέτη να προβλέπεται κάτι αντίστοιχο στην Πιαλεία. Ο δήμαρχος καθησύχασε τους παριστάμενους σχετικά με τη μελέτη για το θέμα “Ασκληπιός” και υποσχέθηκε την διευθέτηση των όποιων παρεξηγήσεων.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για τη συγκρότηση ομάδων παραγωγών και την παραγωγή αρωματικών φυτών, με προϋπόθεση να γίνεται πιστοποίηση του τρικαλινού λουκάνικου με συστατικό τη ρίγανη, που φύεται στο βουνό του Κόζιακα και έχει ιδιαίτερη γεύση.
Με το τέλος της συζήτησης ο δήμαρχος προσκάλεσε τους παρευρισκόμενους σε καφενείο του χωριού, οπού τους προσφέρθηκε εκλεκτό ντόπιο τσίπουρο.
Επιπλέον ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του χωριού κ. Ν. Λεμονά και τον κ. Γ. Καπέλο επισκεύθηκε τα υπόλοιπα καφενεία του χωριού, όπου οι κάτοικοι εξέφρασαν τις απόψεις τους για τα προβλήματα του χωριού, αλλά και για τα εθνικά θέματα που είναι σε εξέλιξη.

 

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί & στις ιδιαίτερα καλές σχέσεις που διατηρούνται μεταξύ αυτών & του Δήμου Πύλης.
Pialeia Papadopoulos (3) Pialeia Papadopoulos (4) Pialeia Papadopoulos (5) Pialeia Papadopoulos (6) Pialeia Papadopoulos (7) Pialeia Papadopoulos (8)Πηγή

Προβλήματα από κατολισθητικά & πλημμυρικά φαινόμενα σε Πιαλεία, Ελευθεροχώρι. Κινδύνεψαν ζώα(βιντεο/φωτό)

Προβλήματα από κατολισθητικά & πλημμυρικά φαινόμενα σε Πιαλεία, Ελευθεροχώρι. Κινδύνεψαν ζώα(βιντεο/φωτό)


Προβλήματα δημιουργήθηκαν στις δύο Κοινότητες, της Πιαλείας & του Ελευθεροχωρίου, ύστερα από τις έντονες βροχοπτώσεις των ημερών, με κατολισθήσεις & πλημμυρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα στην Πιαλεία υπήρξε κατολίσθηση, όταν κατέρρευσε τμήμα του πρανούς στο δρόμο που ενώνει τους δύο οικισμούς της Πιαλείας, τα “Αλώνια” με Παλαιοχώρι, φράσσοντας το δρόμο με φερτά υλικά(χώμα & ξερόκλαδα). Στο σημείο κατέφθασε μηχάνημα του Δήμου, για την απομάκρυνση των υλικών & την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Στο Ελευθεροχώρι & στο σημείο της γέφυρας που ενώνει τον Εξάλοφο με το Δενδροχώρι & στα 200 με 300 μέτρα από αυτή, υπερχείλισε ο “Ανάποδος” (παραπόταμος του Πηνειού), νωρίς το πρωί, με αποτέλεσμα τα νερά του να πλημμυρίσουν αρκετές γεωργικές εκτάσεις από την πλευρά της περιφέρειας της Τ.Κ. Ελευθεροχωρίου.

Μάλιστα στο σημείο αυτό ευρίσκετο & κτηνοτροφική μονάδα, η οποία φιλοξενεί περί τα 150 πρόβατα, τα οποία κινδύνεψαν με πνιγμό, ευτυχώς όμως η ποσότητα του νερού δεν είχε ξεπεράσει τους 30 πόντους μέσα στο οίκημα, με αποτέλεσμα να επιτρέψει στον ιδιοκτήτη να μεταφέρει με φορτηγό αυτοκίνητο τα ζώα του σε άλλο σημείο.

Στο σημείο αυτό προσέτρεξε μηχάνημα της Πολ. Προστασίας του Δ. Πύλης με επικεφαλής τον αρμόδιο Αντ/ρχο κ. Αγγέλη, ανοίγοντας διόδους για το νερό σε κάποια σημεία, για εκτόνωση της κατάστασης. Στο σημείο αυτό προσέτρεξε & ο Δήμαρχος κ. Κ. Μαράβας, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να μεταφέρει τα ζώα, με δικό του μεταφορικό μέσο.

Στα όριά  του σχεδόν έχει φτάσει & ο Πορταϊκός στον Παραπόταμο, στο σημείο της γέφυρας δίπλα από την La Farm, ξυπνώντας κατά κάποιο τρόπο δυσάρεστες μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος.

IMG_4932 IMG_4933 IMG_4934 IMG_4936 IMG_4937 IMG_4938 IMG_4940 IMG_4943

Γέφυρα Παραποτάμου

Pialeia Katolisthisi (1)

Πιαλεία

Pialeia Katolisthisi (3) Pialeia Katolisthisi (4) Pialeia Katolisthisi (5)

 Πηγή

Την Δευτέρα 26/2 η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δ. Πύλης

Την Δευτέρα 26/2 η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δ. Πύλης


Την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00 μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δ. Πύλης στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Δημοτικό Κατάστημα στην Πύλη, με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

 

1.-Kαθορισμός όρων δημοπρασίας για την εκμίσθωση αγρών στην Τ.Κ.Μουριάς

2.-Kαθορισμός όρων δημοπρασίας για την εκμίσθωση αγρών στην Τ.Κ.Φήκης

3.-Kαθορισμός όρων δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης για λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στην Τ.Κ.Πιαλείας

4-Εγκριση Πρακτικών δημοπρασίας για την εκμίσθωση αγρών στην Τ.Κ.Πηγής

5.-Εγκριση Πρακτικών δημοπρασίας για την εκμίσθωση τουριστικού περιπτέρου στην

Τ.Κ.Παραποτάμου(οικισμός Βαλομανδρίου)

6.- Eγκριση Πρακτικού Ι διαγωνισμού Προμήθειας Καυσίμων του Δήμου Πύλης και των Νομικών Προσώπων

7.- Eγκριση Πρακτικού Ι & ΙΙ  της επιτροπής διαγωνισμού της μελέτης: «Μελέτη Γεωλογικής

καταλληλότητας οικισμού Ροπωτού Δήμου Πύλης»

8.Εγκριση Πρακτικών συνοπτικού διαγωνισμού του έργου:«Αντιμετώπιση ζημιών Πολιτικής

Προστασίας Δ.Ε.Πύλης-Πιαλείων-Γόμφων»

9.- Εγκριση τευχών ηλεκτρονικής δημοπράτησης του έργου “Κατεδάφιση και απομάκρυνση επικίνδυνων κτισμάτων στην Τ.Κ.Ροπωτού»-Καθορισμός όρων δημοπρασίας.

10.-Εγκριση δαπάνης-Απευθείας ανάθεση έργου «Βελτίωση αυλείου χώρου-περιφράξεις οικοπέδων»

11.-Aνάθεση έργου στη ΔΕΔΔΗΕ-Ψήφιση πίστωσης-Εγκριση έκδοσης εντάλματος Προπληρωμής

12.-Εγκριση έκδοσης εντάλματος προπληρωμής για πληρωμή ΚΤΕΟ οχημάτων του Δήμου

13.-Εγκριση απόφασης Δημάρχου

14.-Εγκριση απόφασης Δημάρχου(17/2018)περί ορισμού δικηγόρου για υπόθεση του

Δήμου-Ψήφιση πίστωσης

15.- Ορισμός δικηγόρου για υπόθεση του Δήμου-Ψήφιση πίστωσης

16.-Ορισμός δικηγόρου για υπόθεση του Δήμου-Ψήφιση πίστωσης

17.-Ορισμός δικηγόρου για υπόθεση του Δήμου-Ψήφιση πίστωσης

18.– Ορισμός δικηγόρου για υπόθεση του Δήμου-Ψήφιση πίστωσης

19.- Ορισμός δικηγόρου για χορήγηση γνωμοδότησης

20.- Aναμόρφωση του προυπ.σμού του Δήμου οικ.έτους 2018

21.- Εγκριση ανάληψης υποχρέωσης και διάθεσης πιστώσεων σε βάρος διαφόρων κωδικών του προυπολογισμού εξόδων έτους 2018.Πηγή

Κορύφωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην Πιαλεία, με το κάψιμο του Καρνάβαλου(βίντεο/φωτό)

Κορύφωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην Πιαλεία, με το κάψιμο του Καρνάβαλου(βίντεο/φωτό)


Αποκριάτικες εκδηλώσεις απόψε, Κυριακή των Απόκρεων στην Πιαλεία, με αποκορύφωμα το κάψιμο του καρνάβαλου. Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από την Τ.Κ. Πιαλείας, τον Σύλλογο Γυναικών & τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Οι φίλοι του Μουσείου” & τέλεσαν υπό την αιγίδα του Δ. Πύλης.

Με σύμμαχό του τον καιρό φέτος, ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των διοργανωτών & παραβρέθηκε στην άνω πλατεία του χωριού, όπου με την έλευσή του στον χώρο, περνούσε μπροστά από τον μπουφέ, για να δοκιμάσει τα γευστικότατα εδέσματα, τα οποία συνοδεύονταν από ντόπιο κρασί, τα οποία είχαν παρασκευάσει οι γυναίκες του Συλλόγου, ενώ στη συνέχεια η παρουσία των καρναβαλιστών διασκέδασε τον κόσμο με τα ποικίλα θεματικά τους μασκαρέματα.

Στο τέλος έγινε η γνωστή καύση του καρνάβαλου στην τεράστια πυρά, που είχε δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό, ξορκίζοντας έτσι τα κακά πνεύματα, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο καίγονται τα πάθη, το μίσος, η κακία και η εχθρότητα ανάμεσα στους ανθρώπους. Το άναμμα της φωτιάς κατά την περίοδο της Αποκριάς, όπως υποστηρίζει η Λαογραφία, στηρίζεται στη μαγική δύναμη της φωτιάς κι έχει σχέση με τη μετάβαση από τη χειμωνιάτικη στην ανοιξιάτικη περίοδο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος κ. Κ. Μαράβας συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρία & μέλη της οικογενείας του, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πιαλείας κ. Ν. Λεμονάς, ο Αντ/ρχος κ. Σ. Αγγέλης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Χρ. Μπακάλης, ο δημ. σύμβουλος κ. Δημ. Καλλαντζής, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιαλείας κ. Βασ. Καλλαντζής, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κα Φανή Υφαντή σύσσωμου του Δ.Σ. αυτού, ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πιαλείας κ. Γ. Καπέλος & μέλη αυτού, καθώς & ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αγ. Βησσαρίωνα κ. Γ. Τριχιάς.

 

IMG_4194

IMG_4196

IMG_4197

IMG_4198

IMG_4199

IMG_4200

IMG_4201

IMG_4202

IMG_4203

IMG_4204

IMG_4205

IMG_4206

IMG_4207

IMG_4208

IMG_4210

IMG_4211

IMG_4212

IMG_4213

IMG_4217

IMG_4218

IMG_4222

IMG_4223

IMG_4225

IMG_4226

IMG_4227

 Πηγή