Το Χωριό μας

Λήψη από drone – Φωτογράφηση: Γιώργος Χαμπέρης

Η Πιάλεια βρίσκεται στα ριζά του Κόζιακα. Έχει υψόμετρο 260μ. και απέχει από τα Τρίκαλα 20χλμ.

Ερείπια της Αρχαίας πόλης Πιαλείας βρίσκονται στις σημερινές τοποθεσίες «Παλαιόκαστρο», «Φτελιάς» και «Αλπίνα», στους οποίους φαίνεται ότι εγκαταστάθηκαν οι κάτοικοι της Πιαλείας, μετά την καταστροφή της πρώτης πόλης από τον Ρωμαίο στρατηγό Τίτο Φλαμινίνο το 198 π.Χ., καθώς και στη θέση «Νούλα». Το τείχος της ακρόπολης στη θέση «Παλαιόκαστρο» χρονολογείται από τον 4 ο αιώνα π.Χ.

Στην Πιάλεια έγιναν ανασκαφές το 1902 από τον αρχαιολόγο Π. Καστριώτη, ο οποίος έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Γενικά μπορεί να πει κανείς ότι ολόκληρη η περιοχή της σημερινής Πιαλείας είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος. Βρέθηκαν κατά καιρούς ανάγλυφες παραστάσεις ακολουθίας της Αρτέμιδος, νομίσματα Κλασσικής – Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής, αγγεία κ.λ.π. που μαρτυρούν τη φήμη της αρχαίας αυτής πόλης.

Σύμφωνα με μια άποψη η Πιάλεια ήταν η πατρίδα του Ασκληπιού, ενώ σύμφωνα με μιαν άλλη, την πιο πιθανή, ο Ασκληπιός πήγαινε στον κοντινό Κόζιακα όπου μάζευε τα φαρμακευτικά βότανα, τα οποία αφού επεξεργαζόταν στα φαρμακοτριβεία στην Πιάλεια, τα μετέφερε κατόπιν στο Ασκληπιείο της Τρίκκης.

Το Χωριό μας Γεφύρι

Γεωγραφική Θέση

Η Πιάλεια ένα ένα γραφικότατο χωριό πνιγμένο στην κυριολεξία μέσα στο πράσινο. ‘Έχει φυσική κάλυψη από λόφους και έτσι δεν είναι εύκολα ορατό γι αυτόν που έρχεται από τα Τρίκαλα με κατεύθυνση το χωριό. Οι λόφοι που είναι μπροστά από το χωριό μας είναι: ο “Κόλιακας“, η “Μαρτσάδα“, η “Μεγάλη Ράχη” και η “Σουφλερή“.

Το χωριό μας επικοινωνεί με την πρωτεύουσα του νομού και με τα γύρω χωριά με τρεις δρόμους που είναι:

  • ο κεντρικός δρόμος Πιαλείας – Τρικάλων
  • ο δρόμος Πιαλείας – Πύλης
  • και ο δρόμος Πιαλείας – Ξυλοπάροικου.

Μπαίνοντας κανείς μέσα στο χωριό μας αντικρίζει ένα παλιό γεφύρι (καμάρα), που είναι κτίσμα των Βυζαντινών χρόνων.

Εκείνο όμως που δίνει μεγάλη χάρη στο χωριό μας είναι, το ποτάμι.

Έχει τις πηγές του στο βουνό και αφού συγκεντρώνονται τα νερά στη θέση “Γιώργου την Καριά”, κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια που το περιβάλλουν, διασχίζει το χωριό μας σχεδόν στο κέντρο.

Συγκεντρώνει το χωριό όλα σχεδόν τα προσόντα για άνετες καλοκαιρινές διακοπές. Έχει νερό, πράσινο, δροσιά, ωραιότατα καφενεία και ψησταριές, και η απόσταση του από το κέντρο του νομού είναι αρκετά μικρή. Περίπου 20 χλμ. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών καθώς και πολλοί Τρικαλινοί το καλοκαίρι δεν χάνουν την ευκαιρία και συχνά επισκέπτονται το χωριό μας.

Πληθυσμός

ETOΣ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ
1920
818
1928
824
1940
909
1951
1104
1961
1144
1971
915
1981
913