Η Ονομασία του Χωριού

Η  ονομασία του χωριού μας κατά καιρούς και ετυμολογικά είναι:

  • Στην αρχαιότητα η περιοχή ονομαζόταν Πιάλεια, που προέρχεται κατά μία εκδοχή από το Πιαλεύς (κυνηγός με ιξόβεργες – λεπτές βέργες), κατά μία δεύτερη από το πιαλέος (πόσιμος και ποτιστικός) και κατά μία τρίτη εκδοχή από τον Πίελο (γενάρχης της Θεσσαλίας και γιος του Νεοπτόλεμου).
  • Το όνομα “Πιάλεια” διατηρήθηκε για πολλούς αιώνες (7ος μ.Χ.) και αργότερα συναντάμε το σλαβικό όνομα Λεπενίτσα, που προέρχεται από το σλαβικό Λιεπίτι (κολλημένο στην πλαγιά)
  • Επί τουρκοκρατίας το όνομα άλλαξε σε Καρβουνολεπενίτσα, που προέρχεται από το Κάρβουνο και Λεπενίτσα
  • Με την εφημερίδα της Κυβερνήσεως Αρ. 143/1915 (παρ. 22) ανακοινώνεται η μετονομασία της κοινότητας από Καρβουνολεπενίτσα σε Πιάλεια. Το 1920 η Επιτροπεία των Τοπωνυμίων της Ελλάδος, που επιμελήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλαος Γ. Πολίτης, εξέδωσε τις γνωμοδοτήσεις με τίτλο “Γνωμοδοτήσεις περί μετονομασίας συνοικισμών και κοινοτήτων / υπό Ν. Γ. Πολίτου“, όπου στη σελίδα 151 γίνεται αναφορά στον λόγο για τον οποίο η κοινότητα μετονομάστηκε σε Πιάλεια.
  • Στην πορεία των χρόνων το όνομα Πιάλεια μετατράπηκε από παραφθορά σε Πιαλεία και χρησιμοποιούνταν αυτό από τον δήμο και από πολλές άλλες υπηρεσίες.
  • Ο δάσκαλος Δ. Παπαγιαννόπουλος ανέλαβε το 2020 μίαν πρωτοβουλία ώστε να επανέλθει σε χρήση στα έγγραφα των υπηρεσιών, στις πινακίδες σήμανσης, αλλά και στην συνείδηση του κόσμου το πραγματικό και επίσημο όνομα του χωριού ως Πιάλεια. Προσέφυγε γι αυτό στο Υπουργείο Εσωτερικών στην Επιτροπή Ονοματολογίας και στον συνήγορο του Πολίτη. Η απόφαση ελήφθη τελικά στις 2 Φεβρουαρίου του 2023 ως Πιάλεια και από τότε ο Δήμος και οι υπηρεσίες του πρέπει να τηρήσουν τη εντολή του Υπουργείου.

Το όνομα κλείνεται ως εξής:

Όπως Παράδειγμα
Ονομαστικήη Πιάλειαη Επικράτεια
Γενικήτης Πιαλείαςτης Επικρατείας
Αιτιατικήτην Πιάλειατην Επικράτεια
Κλητικήώ Πιάλειαώ Επικράτεια