Ο Ασκληπιός εμφανίστηκε ξανά στην Πιάλεια

Πως αλλιώς θα μπορούσε να περιγράψει ή να χαρακτηρίσει κανείς αυτό που συνέβη την Κυριακή το απόγευμα στην Πιάλεια μπροστά στο χώρο του περικαλλούς Μουσείου στα πλαίσια της συνεδριακής εκδήλωσης που οργάνωσε ο Δήμος Πύλης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Πιαλείας με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας των Μουσείων.

Όλα εξελίχτηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα και ξεπέρασαν κάθε αναμενόμενη προσδοκία παρά τις «αντιξοότητες» (πανηγύρι στη Φήκη, πολιτιστική εκδήλωση στα Τρίκαλα). Η προσέλευση του κόσμου, Πιαλειωτών αλλά στην πλειοψηφία Τρικαλινών και από τα περίχωρα, αλλά και η προσοχή που επέδειξαν προς του ομιλητές του συνεδρίου ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον κεντρικό ομιλητή φιλόλογο κ. Γιαννακόπουλο Ηλία ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία των μουσείων και την προσφορά τους στη εξέλιξη των κοινωνιών. Κλείνοντας είπε «Τα μουσεία δεν παράγουν πλούτο αλλά είναι τα ίδια ένας μεγάλος πλούτος.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Πύλης κ. Κουφογάζος Κων/νος κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου. Με τον πλούσιο λόγο του, γνώστης της τοπικής μας ιστορίας, και των ιδιαιτέρων αρχαιολογικών θεμάτων της Πιαλείας, έστειλε προς όλους ηχηρό το μήνυμα της σοβαρότητας με την οποία ο Δήμος θα διαχειριστεί το θέμα των αρχαιοτήτων στην Πιάλεια και ό,τι έχει σχέση με τον Ασκληπιό. Στη χαιρετιστήρια ομιλία του ακόμη είπε ότι με την 1η συνεδριακή εκδήλωση στην Πιάλεια έγινε και το πρώτο βήμα στη μεγάλη πορεία που μας περιμένει να διανύσουμε.

Οι σύνεδροι εντυπωσίασαν το κοινό με τις εισηγήσεις τους και το πλούσιο περιεχόμενό τους. Ο φιλόλογος, αρχαιολόγος, πρόεδρος της φιλάρχαιης εταιρείας Τρικάλων και τ. επιμελητής αρχαιοτήτων Τρικάλων και για μας ο σημαντικότερος μελετητής περί τον Ασκληπιό, όρθιος και με το σφρίγος του «αέναου» εντυπωσίασε με την επιστημονική τεκμηρίωση και την παραστατικότητά του στην παρουσίαση του θέματος ‘Ασκληπιός και ο όρκος του Ιπποκράτη στο ασκληπιείο Τρίκκης.

Ο Ο τ. Δήμαρχος Τρικάλων κ. Παπαστεργίου Κ. με την τόση συνεισφορά του στην ανάδειξη των Τρικάλων σχετικά με τον Ασκληπιό και τις αρχαιότητες, παρουσίασε στην εισήγησή του με το «μειλίχιο» ύφος του το θέμα «Ασκληπιός, Θεός ή άνθρωπος» και μας έκανε να νιώσουμε ότι ο Ασκληπιός κινούνταν ως άνθρωπος ανάμεσά μας.

Ο γιατρός και αντιδήμαρχος του δήμου Πύλης κ. Κουτσονάσιος Ιωάννης με το μεστό, εμπεριστατωμένο και επιστημονικό του λόγο στην εισήγησή του «Ασκληπιός και υγεία» πέρασε σε όλους το μήνυμα της μεγάλης σημασίας της υγείας και τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξε ο Ασκληπιός στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ιατρικής

Ο δάσκαλος και τ. σχολικός σύμβουλος κ. Παπαβασιλείου Γεώργιος Πιαλειώτης και με μεγάλη συμμετοχή και προσφορά στα πολιτιστικά και ιστορικά του χωριού, παρουσίασε στην εισήγησή του με απλό και κατανοητό τρόπο (ως δάσκαλος) το θέμα «Μύθοι και παραδόσεις για τον Ασκληπιό στην Πιάλεια» ικανοποιώντας έτσι και το κοινό αίσθημα των ακροατών.

Στις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των ακροατών διατυπώθηκε από τον κ Μανίκα Ιωάννη (ερευνητής από την Αγιά Λάρισας) μία διαφορετική άποψη σχετικά με τη γέννηση του Ασκληπιού. Ανταπάντησε ο κ. Ζιάκας.

Τα χορευτικά του Αγίου Γεωργίου με την καθοδήγηση του κ. Μάνου Παναγιώτη, οι μαθητές με τα ποιήματά τους, ο οργανωμένος μπουφές, η έκθεση βιβλίων, αφισών και κατά καιρούς δημοσιευμάτων σχετικών με τον Ασκληπιό, και η έκθεση βοτάνων, χειροτεχνημάτων και ξυλόγλυπτων έργων συμπλήρωσαν και γέμισαν την όμορφη εκδήλωση.

Τον συντονισμό και την παρουσίαση της συνεδριακής εκδήλωσης είχε ο έμπειρος δάσκαλος και πρόεδρος του Π. Συλλόγου της Πιαλείας κ. Παπαγιαννόπουλος Δημήτριος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο ιερέας του χωριού πατήρ Φώτιος Κοτούλας, ο βουλευτής του νομού μας κ. Βλαχογιάννης Ηλίας. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μιχαλάκης Χρ. και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Καπέλος Γ. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Βασιλόπουλος Β. Ο αντιδήμαρχος (Πιαλειώτης) κ. Καλαντζής Δ. και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι μεταξύ των οποίων και οι του Πολιτιστικού οργανισμού κα Μπουροκώστα Β. και κ. Μαγκούτης Δ. Ακόμη ο φαρμακοποιός και πρώην δήμαρχος Πινδαίων κ. Παντέρας με τον δημ. Σύμβουλο κ. Ζιάκα.

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής και πολιτευτής κ. Πατέρας Κ. Ο σχολικός σύμβουλος Τρικάλων κ. Σπαθής Απ., ο διευθυντής του σχολείου Πιαλείας και πολλοί εκπαιδευτικοί του σχολείου και της ευρύτερης περιοχής. Ακόμοι αρκετές προσωπικότητες όπως ο γιατρός κ. Μπονότης, ο Νεκτάριος Κατσόγιανος ερευνητής συγγραφέας, ο φαρμακοποιός κ. Ρούκας Λάζαρος, ο κ. Ντάκος Ιωάννης πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων, ο κ. Μάκης Εξαρχόπουλος ερευνητής σε θέματα πολιτισμού και αρκετοί ακόμη. Η σημαντικότερη όμως παρουσία ήταν αυτή του κοινού που κράτησε την εκδήλωση σε υψηλό επίπεδο πετυχαίνοντας έτσι και τους στόχους της διοργάνωσης. Ο Δήμος Πύλης απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι ο Πολιτισμός αποτελεί κύριο μέρος των προτεραιοτήτων του.

Ο συντάξας

Δ.Παπ.

Αφήστε μια απάντηση